Servicii profesionale de denisipari puturi de apa

Denisiparea este un procedeu de intretinere a putului ce este efectuat, de cele mai multe ori, in situatia post-foraj. Ce presupune acest proces? Dupa cum sugereaza si termenul, rolul sau este de a elimina depunerile de nisip ce apar pe in interiorul putului in urma forarii. Tipul de sol si miscarile efectuate de apa pot avea un aport important pentru aceste acumulari.

Nisipul, pe langa faptul ca ingreuneaza extragerea apei din zona asupra careia se efectueaza lucrarile, reprezinta si un factor important in diminuarea prematura calitatii pompei si aparitia defectiunilor dupa perioade lungi de utilizare. Dispozitivul, fiind special conceput pentru extragerea apei, trebuie sa suporte si greutatea nisipului ce este considerabil mai mare. Mai mult de atat, filtrele vor fi si ele mult mai solicitate.

Denisiparea se face prin extragerea nisipului cu ajutorul unei pompe.  Procesul poate fi demarat doar atunci cand se iau demersurile necesare, determinand tipul de nisipuri din stratul acvifer. Debitele pomparii de denisipare se face in functie de consistenta nisipului. In acest proces se utilizeaza o pompa aer-lift sau mamut. Pe suprafata inferioara a putului se va forma un filtru natural, rearanajat, format din pietris filtrant si pozitionat in exteriorul celor artificiale.

foraje puturi

Efectele procesului

In urma denisiparii, vom avea parte de o permeabilitate sporita pentru efectuarea lucrarilor in jurul filtrului. Prin eliminarea sa, vom dispune de o suprafata mai mare care sa faciliteze folosirea atat a utilajelor, cat si o usurinta mai mare in extragerea apei. In urma forarii, se formeaza o zona activa in jurul careia raman depunerile de nisip.

Este de la sine inteles ca acea zona poate fi extinsa prin indepartarea nisipurilor din imprejurimi. Extragerea apei se va face mult mai usor, crescand atat calitatea sa, cat si debitul care poate fi pompat din interiorul putului forat.

Procedee de executie

Pentru efectuarea intregului proces, firma care se ocupa cu denisiparea poate sa parcurga diferite procedee pentru obtinerea rezultatului final. De obicei, pompa mamut este prezenta in fiecare dintre acestea, diferentele fiind prezente in randul modalitatii de efectuare. Pomparea se poate face atat cu o gura a forajului inchisa, cat si deschisa.

La fel de bine se pot face denisiparile si prin intermediul unor variatii de presiune realizate cu ajutorul alternantei de functionare a pompei mamut. Denisiparea poate avea loc si la nivelul stratului de nisip, prin actionarea directa cu ajutorul unui gaz cu presiune asupra stratului, proces numit barbotaj.

Efectivitatea lucrarii

Rolul denisiparii nu este in totalitate acela de purificare a apei, deoarece un proces care pare pe moment a fi efectiv din pricina faptului ca lichidul este lipsit de impuritati nu inseamna ca va fi si durabil. Factorii ce stau la baza persistentei lucrarilor de denisipare sunt legati de denivelarea si debitul zonei.

Denivelarea este termenul strans legat de stratul intern, pe cand debitul relationeaza cu apa. Cu toate ca la prima vedere am fi de parere ca cel din urma ar trebui sa fie mai mare, trebuie sa existe un echilibru pe cat posibil de egal intre cele doua.