Solutii performante de denisipare a puturilor de mica adancime

Denisiparea este procesul prin care sunt inlaturate depunerile de nisip care s-au asezat de-a lungul timpului pe filtru. Lucrarile de denisipare puturi sunt necesare in momentul in care debitul este ingreunat de acele depuneri de nisip. Densitatea sau regularitatea unor astfel de lucrari este influentata de mai multi factori.

Printre acestia se numara si modul in care a fost exploatat putul respectiv, numarul proceselor de pornire si oprire a pompei. Daca lucrarea de forare a fost executata in termeni optimi, calitativi, lucrarile de denisipare sunt necesare o data la 5 sau la 10 ani. In momentul in care forajul dumneavoastra solicita astfel de lucrari mai des, atunci puteti fi siguri ca putul nu a fost realizat corect.

In acest caz, trebuie sa interveniti prompt, cu o echipa specializata, care sa rezolve problema. Pentru executarea acestor lucrari nu se percepe un pret standard, pentru ca procedeul difera de la un put la celalalt. In calcularea pretului total sunt incluse: nivelul de depunere, materialul, numarul de filtre si tipul acestor si toti ceilalti factori care pot influenta procesul de denisipare. Pentru puturile de mica adancime se folosesc pompe mecanice, care au capacitatea de a absoarba depunerile cu ajutorul unui sistem special numit aer-lift.

foraje puturi

Tehnici de executie

Procesul consta in aplicarea presiunii cu ajutorul unei pompe speciale, care prin forta va impinge toate depunerile afara. Pompele aer-lift utilizate sunt de mai multe feluri, iar echipa de profesionisti stabileste modelul potrivit pentru fiecare operatiune in parte.

Alegerea se face in special in functie de adancimea putului si de gravitatea problemelor aparute. Aceasta pompa este totodata cea care transmite o serie de unde in pietrisul aflat in afara filtrului, curatand astfel si zona din exterior.

Aceste lucrari sunt recomandate o data la 5 sau chiar la 10 ani sau in momentul in care identificati anumite probleme in ceea ce priveste debitul.

Date necesare

Inainte de a initia lucrarile de denisipare, echipa de profesionisti trebuie sa fie informata in legatura cu caracteristicile solului din zona si cu tipul de foraj care a fost realizat.

In acest caz, compania solicita o fisa a forajului si detalii despre modalitatea in care a fost echipat. La aceasta lista se poate adauga o galerie foto cu modalitatea de acces la put.

In cazul in care clientul nu ne pune le dispozitie aceste documente, ne poate ajuta prin colaborare. Echipa ii va adresa cateva intrebari despre caracteristicile putului in incercarea de a stabili modalitatea exacta de executie.

Rezultatul procesului

Prin realizarea unor lucrari de acest fel creste permeabilitatea in interiorul si in jurul filtrului. Raza putului este marita si in acest fel creste si debitul.

Echipamentele profesionale utilizate sunt de mai multe feluri. Specialistii pot utiliza pompe care imping depunerile in exterior, tehnica de a pompa avand gura forajului deschisa, tehnica de a pompa avand gura forajului etansa sau tehnica de balotare.

Cea mai simpla metoda dintre toata ramane insa cea cu pompa tip mamuth.